כתבות על הספר "טעם של ים" בהוצאת מרינה הרצליה

הספר "טעם של ים" - ניחוחות, סיפורים ומטעמים לכבוד עשור למרינה הרצליה - יצא בהוצאת החברה העירונית לפיתוח תיירות – מרינה הרצליה

taam-yediot

הספר "טעם של ים" - ניחוחות, סיפורים ומטעמים לכבוד עשור למרינה הרצליה - יצא בהוצאת החברה העירונית לפיתוח תיירות – מרינה הרצליה

 

                                                                                                                                                                      taam-shamaim

                                                                                                                                                                                                                                                                              

מתוך יום אחד היה לילה / אבירמה גולן
פורסם לראשונה ב"הארץ": 17.02.2007

"...יש אפילו כמה ספרים עם סיפורי ים, ובהם אחד ושמו "טעם של ים" (הוצאה משותפת של מרינה הרצליה ומודן), שערכה טובה מנור, ימאית ותיקה, לציון עשור למרינה הרצליה. זהו קובץ של סיפורי ים שסיפרו ימאים ותיקים, וכל אחד מהם גם הוסיף מתכון משלו לבישול ביאכטה (והלוא כבר אמרנו שביאכטה יש כללי בישול שונים במקצת).

אחד הסיפורים החביבים ביותר הוא זה שבו תיאר דני רונקין איך טרח ובישל בסיר לחץ קלפטיקו קפריסאי מסורתי (תבשיל כבש נפלא שהיו הגנבים מבשלים במנוסתם בהרים בתנורים חבויים באדמה, שלא יראו את העשן, ומכאן שמו, "גנוב").

רונקין הספיק להעמיס מנה אחת על צלחתו של האורח הקפריסאי, אך כשהטה את הסיר למצלמה כדי להנציח את התבשיל המפואר, נשמט זה מידיו וטבע במי המרינה של לרנקה. החברים שלו חזרו רעבים, אבל להם ולנו נשארו סיפור ומתכון.

ואמנם הסיר, בניגוד לח"מ, לא יכול היה לצוף בכוחות עצמו ולחזור לסיפון ולהכריז בשמחה גדולה שהמים לא קרים כל כך ואפשר בהחלט לטבול בהם אף על פי שעכשיו פברואר, אבל הוא, כמו האיש שבישל בו וסיפר את סיפורו, חקוקים לנצח בסיפורים, שכמעט כולם מתחילים במשפט "יום אחד היה לילה", בים, כמובן".


להמשך הכתבה באתר עיתון "הארץ"

פורסם באתר foodis, ב-10.12.2005

טעם של ים
ניחוחות, סיפורים ומטעמים
עשור למרינה של הרצליה
רעיון: טובה מנור
עריכה: ציפי לביא
עיצוב: סטודיו מודן/יעל מיכלסון
בהוצאת החברה העירונית לפיתוח תיירות – מרינה הרצליה, מודן הוצאה לאור
המחיר: 50 ש"ח

ספר מיוחד זה, שהפורמט האלבומי שלו קצת משונה נוכח השימושיות הרבה שלו גם בתנאים סביבתיים לא בדיוק ביתיים, מיועד ליאכטורנים המפליגים אל מרחבי הים התיכון מהמרינה של הרצליה (או מכל אחת מהמרינות האחרות לאורך חופי ארצנו), ולפיכך מתייחס אל תנאי הבישול במטבחון היאכטה ומגבלותיו. כמובן שניתן ליישם את המתכונים בתנאים פחות מיטלטלים במטבח הביתי.

אתם מכירים ספר בישול אחר עם פירוט הכלים לשולחן לצוות של ארבעה? גם רשימת הכלים ומצרכי המזון עונה לדרישות המטבח מצומצם-השטח, אך יש כאלה בהרבה בתים.
הספר כולל, כמובן, גם סיפורי מסעות והפלגות של הכותבים הרבים – לכולם קשר לארוחות אלה ואחרות, כשחומר גלם בולט ועיקרי הם הדגים, אך גם מקומם של עוף, בשר וירקות לא נפקד מפרקי הספר. ויש גם אמונות טפלות הקשורות לים. הידעתם שפרסת סוס על ספינה מונעת סערות? אם ידעתם את זה, אז כנראה אתם יודעים גם שמטבע כסף מתחת לתורן מבטיחה שיט מוצלח וחזרה בטוחה לנמל הבית.

פרקי הספר כוללים סלטים (כמו סלט תאנים וגבינת רוקפור, החצילים של יוסוף, או סלט בורגול וגרגרי חומוס); מרקים מחממי בטן (אפונה, בצל, גולאש עם בצקניות, יוגורט), ארוחות קטנות בסיר אחד (נזיד תפוחי אדמה ונקניקיות, נזיד קטניות וחלבון סויה, פריטטה קישואים); פסטות למיניהן; מתכוני עוף (בפטריות ויין, בתפוזים, בעגבניות ושמנת); מאכלים יווניים (מוסקה, קלפטיקו); מאכלי בשר (קציצות בשר וכרישה, צ'ילי קון קרנה), ואפילו טשולנט פולני (כדי לא לשכוח על הספינה את בית אמא); דגים (בקלה, בורי, סטייק, סביצ'ה וקציצות טונה, סטייק – שניצל כריש, חריימה של היאכטה, לובסטר, פסטה עם פירות ים, קסואלה פירות ים); וקינוחים (מרקחת או קונפי תאנים, אורז עם חלב, סחלב).
מכיוון שחובה לשתות על היאכטה לעת ערב למראה השקיעה, לפניכם מתכונים לקוקטייל לימונצ'לו, סנגריה או פונץ', קוקטייל קומולונימבוס (ענני סערה), ואחרים.

כאמור, הספר מיועד ליורדי ים, וגם לכאלה שלא יורדים לשום מקום ונשארים במטבח בבית.