קיץ-קורונה 2020 – ים יבשה
אולי ייחלנו כבר לקיץ ישראלי כמו שאנחנו רגילים ואוהבים, חופשה מרגיעה בחו"ל ואם אפשר גם מסעדה טובה, אבל לקורונה יש תוכניות משלה ועד שהיא תחליט למצות את החגיגה אנחנו נשארים פה בארץ איתה. בעזרת שני טיפים פשוטים, אך מאוד מועילים, נצליח להפוך את החוויה למעט יותר נעימה גם עבורנו וגם עבור הסביבה, משהו שהוא בבחינת לעשות לימונדה מהלימונים.
יבשה, טיולים ופחיות
בעקבות השמיים הסגורים והאהבה שלנו, הישראלים לטיולים, כמות המטיילים בחודשים האחרונים עלתה באופן ניכר ובהתאם עלו גם כמויות הפסולת. אז חוץ מלאסוף ולהשאיר נקי לבאים אחרינו, כמו שאנחנו היינו רוצים שישאירו לנו, הנה טיפ קטן שבאמת יכול להציל חיים וקשור לפחיות שימורים. ארזנו צידה לדרך והבאנו איתנו כמה פחיות שימורים, בסוף הטיול דאגנו לנקות אחרינו ולהשליך לפחים וחשבנו לתומנו שהנה "עשינו את שלנו", אך מסתבר שזה לא הכל;
חשוב מאוד לדעת שבעלי חיים רבים - כמו קיפודים, שועלים, חתולים ועוד - יחפשו מזון אחרינו ואפילו ינברו בפחים על מנת ליהנות מהשאריות. הם יכניסו ראשם בלי היסוס אל תוככי פחית שימורים ריקה, הכל כדי למצוא קצת מזון בתחתיתה. הבעיה שבעל חיים נקלע הרבה פעמים למצב בו ראשו תקוע בפחית בלי יכולת להיחלץ ממנה. מצב זה יגרום לו לייסורי מוות איטי. אז איזה מזל שאפשר בקלות למנוע את התופעה בזכות המודעות שלנו לנושא, שהרי מספיקה רק מחיצה קלה של שפת הפחית לפני השלכתה לפח (כמו בתמונה)- פעולה כה פשוטה, כדי למנוע סבל ולהציל חיים.
ים, מסכות וכפפות
הקורונה אולי בקרוב תיעלם, אך הכפפות והמסכות שאנו צורכים בתקופתה הן בעלות משך חיים ארוך ויישארו בסביבה הרבה אחריה וגם אחרינו. מסתבר שמגפת הקורונה גרמה לעלייה בכמות פסולת הפלסטיק הָרַבָּה, זו שכבר מזהמת את הימים והאוקיינוסים ופוגעת קשות בבעלי החיים הימיים. הבעיה היא שבעלי החיים נוטים להתבלבל ולראות את המזהמים כמזון, כאשר בתהליך של שרשרת המזון, בסופו של דבר מיקרופלסטיק מגיע גם לצלחת של בני האדם שניזונים מבעלי חיים ימיים. בתקופת הקורונה פעילי סביבה נתקלו במסכות חד פעמיות צפות כמו מדוזות ובכפפות לטקס פזורות בקרקעית הים. מומלץ לצפות בסרטון (באדיבות The guardian הבריטי) הממחיש את הנושא.
גם במקרה הזה כל שנדרש הוא להעלות מודעות לנושא ובמקביל להשליך כפפות ומסיכות רק לפח. בנוסף, מומלץ להשתמש באלטרנטיבת המסכות הרב פעמיות, זה נכון בהיבט הסביבתי וזה לרוב נכון גם בהיבט הכלכלי האישי ו'על הדרך' גם מאפשר לקדם "תוצרת ישראלית" מקומית.